Ключът - уникалност, естественост и идентичност.

Проф. д-р Мария Балабанова бе единственият български представител на форум на Merz Aesthetics, събрал топ дерматолози в Мюнхен. Тя споделя какви са най-новите тенденции за красотата и кои са най-често срещаните грешки в търсенето й?

Действително, това беше топ събитието за всички специалисти, които се занимават с естетична дерматология за изминалата година. Присъстваха експерти от цял свят, които обсъждаха новите тенденции и научни постижения в науката естетика. Представени бяха изключително много разработки и идеи за бъдещето на естетиката или с други думи бяха показани най-новите тенденции в т.нар. „модерна красота“.

Три са основните насоки през 2020 година: идентичност, хармония и експресия (запазване на мимиката). Всеки човек, подлагайки се на естетични процедури, трябва да запази своята външност и уникалност, тъй като той притежава единствено по рода си индивидуално излъчване. Постигането на хармония в пропорциите на лицето, изисква спазването на много строги анатомични параметри, според зоната. Именно това е задължителната основа, на която трябва да стъпва всеки специалист, които изготвя индивидуален пациентски план. Запазване на мимиката е също много важен елемент в т.нар. модерната красота. По време на форума бяха обявени и стриктно обособени възрастовите параметри и алгоритми, които определят зоната на работа според възрастта, продуктите, с които се работи спрямо състоянието и желанията на пациентите. Обсъди се необходимостта от създаване на консенсус за естетична медицина.

Водеща в представените лекции и демонстрации, е тенденцията към “ малките промени в точните зони, за оптимален резултат”.

Къде са разликите в българския идеал за естетични намеси и световните тенденции?

Притеснително е, че у нас се налагат неестетични унифицирани модели, без съобразяване с пропорции и загуба на мимика.. В социалните мрежи преобладават обработени с фотошоп лица, докато в действителност, на живо картината е друга. Това оформя и налага модели, които младите копират и които нямат нищо общо с естествената красота. Препоръките на експертите са, да се отделя повече време за разговор с младите хора, който би им помогнал да се ориентират в многообразието от продукти и процедури. Задължително е честно и откровенно обяснение, кое е подходящо и ефективно, като се показват добрите и лоши примери. Не на последно място се препоръчва и активна обществена дискусия по тези проблеми.

Силно впечатление правеше факт, че презентаторите говореха много за допуснати грешки при работа.

През последните години усилено се работи върху създаване на съвършенния протокол, , за откриване на причините и провеждане на адекватно лечение при странични ефекти от процедурите. За създаването му се използва досегашния клиничен и практически проверен и утвърден опит.

Въз основа на богатият си опит, лекторите представиха различни програми, като акцентираха върху комбинираните методи за естетично повлияване на структурата на лице и тяло.

Лекарите знаем какво се търси от страна на пациентите, но за да сме в крак със световната тенденция “малкото е новото много“ трябва да сме запознати с продуктите, които използваме и възможностите им. В днешно време пазарът е залят от нови филъри, невротоксини и модерна техника. От съществено значение за лекаря е тяхното качество и висок профил на безопасност, като например продукта Radiesse®, доказан в множество клинични проучвания и наблюдения. Корекциите на лицето вече не са основен приоритет. Особено важно е и подобряване качеството на кожата с широк спектър на процедури, обхващащи различни зони като: шия, деколте, ръце, колене и др.,

Със сигурност трябва да говорим и за превенция, и как да забавим появата на първите признаци и белези на стареенето. Истината е, че трябва да започнем да полагаме грижи отрано. Факт е, че генетиката оказва влияние, защото при някои хора стареенето започва от по- ранна възраст. След 30 години е удачно няколко пъти в годината да правим процедури, като мезотерапия с Belotero®Hydro, за да подобряваме качеството на кожата, освежавайки и подпомагайки естествените процеси в нея. Най- новият продукт с фокус мезолифт е Belotero® Revive, чието представяне в България предстой съвсем скоро.

Лицето на всеки човек започва да се видоизменя с годините. Настъпващите промени засягат костната структура; мастната тъкан се преразпределя и преминава в различни зони; появяват се по-тъмни и по-светли полета на лицето и всичко това се следи при периодични прегледи, за да може специалистът да реагира в точно определения момент, с подходяща терапия и процедура.

Пристрастяването и злоупотребата с естетични процедури е голям проблем на съвременния живот. Примерите са безброй. Трябва балансирано и постепенно да се прилагат есетичните процедури, за да се запази естествения израз на пациентите.

В борбата за красота несъмнено трябва да има постоянство и правилна експертна преценка, за да бъдат доволни всички.